Husköparskolan del 4: Gammaldags charm

Husköp och etik
Att köpa hus är det största ekonomiska beslutet som en vanlig familj står inför. Det är naturligt att vara försiktig. Räntan är för närvarande låg, och sänkningar av fastighetsskatten kan vara på väg. Betyder det att det är rätt tillfälle att köpa hus? Det beror på.Det kan vara lite si och så med etiken när ett begagnat hus är till salu. Budgivning har blivit den normala avslutningen på många husaffärer.

Redan där finns en god anledning att titta på nya hus i stället för begagnade. När du köper ett nytt hus, får du ett fast pris. Och du vet vad som ingår i det priset.Fast på ett sätt är det ännu intressantare att veta vad som inte ingår. Mögel och radon ingår till exempel inte när du köper ett nytt hus. Många som köper begagnat får allt möjligt på köpet, och det är både dyrt, tidskrävande och tröttsamt att tvingas genomföra stora saneringar i ett hus som man just köpt för stora pengar.

 
Auktoriserade säljare
På ytan kan trähus vara förvillande lika varandra. Det finns dock ett antal trähusleverantörer som är medlemmar i Svensk Trähusindustri. Det gör bland annat att de följer gemensamma krav på material och konstruktionslösningar. Det ger stor köptrygghet.Ännu ett steg i samma riktning handlar om de personer du möter. Svensk Trähusindustri utbildar och auktoriserar medlemsföretagens säljare, som är länken mellan dessa företag och dig som kund. Auktorisationen innebär bland annat att säljarna följer etiska regler. De tillämpar villkor och regler som tagits fram i samarbete med Konsumentverket och övriga myndigheter. Det ökar din köptrygghet ytterligare. De auktoriserade säljarna informerar också om de försäkringar och garantier som erbjuds, t ex GarBo och Bostadsgaranti.

 
Ett hus för din plånbok
Drömmar och visioner i all ära – för det allra mesta befinner vi oss ändå någonstans i verkligheten. I verkligheten är det bra att vara ekonomiskt medveten.

Det finns i dag många olika sätt att låna pengar till ett hus. Den vanligaste typen av lånekombination är bottenlån/hypotekslån i kombination med ett topplån. Bottenlånet har den lägsta räntan. Som säkerhet
för det kräver långivaren pantbrev, säkerhet i fastigheten. Bottenlånet har även det låg ränta och som säkerhet för det kräver långivaren inteckningssäkerhet
i fastigheten. Topplånet kräver också en säkerhet och har en högre ränta. Det lånebeloppet bör vara så lågt som möjligt.

Säkerheten ges i form av pantbrev i fastigheten som är bevis på inteckningen.
Det kan vara bra att kalkylera för eventuella räntehöjningar. Hur mycket kan räntan gå upp utan att det blir kännbart?

 
Från idé till inflyttning
Ett hus från något av medlemsföretagen i Svensk Trähusindustri byggs klart på fabriken. När det sedan byggs upp på din tomt, tar det inte många dagar att resa väggarna och förse dem med ett tak. Det här byggsättet eliminerar risken för fukt, eftersom inga känsliga delar av huset utsätts för väder och vind. Ett hus kan också byggas utomhus, av en s k lösvirkesbyggare. Det säger sig självt att regn och annan nederbörd påverkar ett sådant bygge. Ett inomhusbyggt hus från en husfabrik är befriat från den risken.När stommen är rest, återstår förstås en hel del arbete. Utan till exempel elektricitet, vatten, tapeter och golv blir det inte mycket till hus. De här tjänsterna utförs av de hantverkare som anlitats för det som på fackspråk kallas entreprenad. Hussäljaren har all information du behöver om detta.

 
Dags att pusta ut
Så småningom är det dags att flytta in. Vid det laget har det hunnit hända så mycket att inte bara du utan antagligen resten av familjen också känner er rätt utmattade. Det är en spännande men tröttande resa att köpa hus. Handen på hjärtat, är det inte skönt att tänka på första natten i nya huset som en belöning för allt nedlagt arbete? Alla som har gjort husköparresan är värda att äntligen få pusta ut. Den som har köpt ett nytt hus kan också räkna med att faktiskt få lite lugn och ro. Allt är nytt. Rören. Värmesystemet. Badrummet. Köket. Det är ingen som har använt grejerna förut. De är garanterat hela. Det betyder att de fungerar och kommer att fortsätta fungera länge, länge till. Det är i själva verket en av det nya husets allra viktigaste egenskaper. Allt är nytt och allt fungerar. Och skulle något ändå hända har du garanti. Du kan ta det lugnt. Nästa del av Husköparskolan är den femte i ordningen. Den handlar först och främst om husköpets ekonomi. Köpeskillingen är förstås intressant för alla som skaffar hus. Men ett hus har en total ekonomi, och vad denna består av är temat för nästa del.