Husköparskolan del 2: Öppen planlösning

Det kan finnas mycket charm i ett begagnat hus. Det gäller bara att undersöka det noggrant – huset ska helst inte ha passerat sitt bäst före-datum. Bara och bara, förresten. Det behövs stora kunskaper för att ta reda på vilket skick ett begagnat hus egentligen är i. Det kan vara klokt att anlita någon som har de kunskaperna. Ett annat sätt är att skaffa Åsa Holsteins utmärkta bok ”Köpa hus”. Den finns i välsorterade bokhandlar och lotsar begagnat-köparen genom hela processen.

 
Ekonomi och ekologi
Vem är det som börjar intressera sig för nya hus? Det går inte riktigt att svara på, för det kan vara nästan vem som helst. Men något har de gemensamt. Kanske är det lockelsen i att vara först med att bo i huset. Allting som finns i det är oanvänt när man flyttar in. Det har inte bara med känsla att göra. Ekonomin är självklart något mycket viktigt för de flesta av oss. Och här finns intressanta skillnader mellan nya och begagnade hus. Det handlar verkligen inte bara om själva köpeskillingen. Huset har också en total ekonomi, som beror på saker som skatt, räntor, försäkringar, uppvärmning och underhåll.

Ta fastighetsskatten, till exempel. När du köper ett nytt hus, slipper du betala fastighetsskatt de första fem åren. Därefter följer ytterligare fem år med halv fastighetsskatt.Nybyggda hus förbrukar lite energi. Det är både ekologiskt och ekonomiskt. Ny teknik kan minska energiförbrukningen med nästan hälften. Som ägare till ett nytt hus blir du därmed mindre sårbar för kalla vintrar och stigande elpriser. Det handlar i slutänden om trygghet. Det går att förutse vad huset kommer att kosta, månad för månad och år för år.

 
Vad kostar det att bo i ett nytt hus jämfört med ett begagnat?
I tabellen jämförs nya hus med begagnade i fråga om ekonomi. Exemplet bygger på en köpeskilling på 1 949 000 kronor, vilket är det dagsaktuella medelpriset för en villa i Storgöteborg. Så låt oss göra ett tankeexperiment. Du är på väg att köpa ett hus som kostar 2 miljoner kronor. Det är realistiskt att räkna med att banken beviljar dig bottenlån på 1,5 miljoner. Du har dessutom betalat en kontantinsats på 200 000.
Resterande 300 000 blir ett topplån. Bottenlånet kostar 2 715:50 kr i månaden efter skattereduktion vid 3,10 procents ränta. Topplånet kostar 542:50 kr; räntan uppskattas här till 4,85 procent. Så långt gäller detta både nya och begagnade hus. Men i verkligheten finns det ju stora skillnader. Ett begagnat hus behöver i regel rustas upp. Om både kök och badrum ska renoveras, får man räkna med att det kostar uppemot 300 000. Tabellen visade att det blir 3 095 kronor i lägre kostnader per månad för den som köper nytt hus i stället för begagnat. Vill man, kan man se det som en bonus som man kan göra annat för. Du kan till exempel välja att höja din boendekvalitet. 3 095 kronor räcker till ett topplån på närmare 600 000 kronor. Om vi dessutom väger in uteblivna renoveringskostnader på 300 000, som ju bara drabbar begagnatköparen, slipper du 3 300 kronor per månad som nyhusköpare. Det är siffror som tål att tänkas på. Du får kort sagt ett rätt trevligt val: antingen lägre månadskostnader eller ca 900 000 kronor mer att lägga på ditt nya hus.

 
Kort repetition
Det finns utan tvekan stora skillnader mellan nya och begagnade hus. Ekonomin är en sådan skillnad. Köpeskilling är en sak, husets totala ekonomi en annan. Där talar det mesta för det nybyggda huset, eftersom det har förmånlig beskattning och låg energiförbrukning. Du slipper också kostnader för upprustning.Ett nytt hus går att anpassa efter de önskemål och behov du och din familj har. Det går förstås att bygga om ett begagnat hus också, men det är både besvärligt och dyrt. Överhuvudtaget är det lättare att veta vad det till sist kostar att bo i ett hus som är nytt. Du slipper oförutsedda utgifter som orsakas av havererade pannor, krånglande vitvaror och annat som begagnatköparen måste vara beredd på. Som en sorts bonus får du också känslan av att vara den första som bor i huset och använder det. Hur viktig den känslan är vet bara du. Och det är bara du som vet om du är husköpartypen. Husköparskolan fortsätter. Nästa artikel är den tredje i ordningen, och den handlar om att hitta rätt. Rätt hus, rätt storlek och rätt tomt i rätt område.

 

 

Välkommen tillbaka.