Vilka risker innebär blåträ?

Fråga:
Jag har några frågor angående vårt (ganska) färdigbyggda hus. Vi har åkt på blåträ på vissa delar av taket (utvändigt). Dessa brädor är obehandlade. Viss del av virket har legat ute i somras, utan att ha varit övertäckta och det har regnat på dem. Vi hade flera gånger påtalat att de skulle vara rädda om virket, men entreprenören var helt enkelt slarvig.
Skall blåträ kunna uppstå redan nu på ett nybyggt hus? (vi flyttade in för 2 veckor sedan)
Hur skall man behandla detta på bästa sätt?
Vilka risker finns?
Inom vilken tidsram kan det uppstå skador/mögel etc om inget görs?
Antar att det inte är värt att lägga om taket, men vilken kompensation är skälig?
Vad kan vi kräva av husleverantören?

Svar:
Blåträ kan mycket väl uppträda på ett nytt hus under vissa förutsättningar. Detta ger dock normalt inga problem utan är endast en estetisk fråga.. När trät tillåts lufta och torka stoppar bildningen av blåträ och inget mer händer. Blåträ försämrar inte på något sätt hållfastheten i trät.

Det föreligger definitivt ingen anledning till att lägga om taket och knappast någon anledning till kompensation heller mer än att diskutera med husföretaget eller entreprenören om att kontrollera så det är rätt ventilation i vindsutrymmet så inte tillväxten av blåträ ges möjlighet att fortsätta. Nu framgår det i och för sig om blåträt förekommer inne i vindsutrymmet eller endast ute vid takfoten.