Hur lägger man golv och sätter in träpanel?

Fråga:
1. Jag håller på att bygga ett 2-plans hus. Nästan allt görs på entreprenad utan golv. Golvet kommer att bli ek- parkett. Grunden för huset kommer att bli platta på betong med vattenburen golvvärme.
Vad borde man tänka på i det här fallet?
Vad behövs för grundarbete innan man börja lägga själva golvet?

2. Jag är också på jakt efter stående alternativt liggande träpanel som man kan vitmåla/ lasera för att få fram lite gammaldags genuin träkänsla i vårt nyutbyggda vardagsrum.
Vilken typ av träpanel kan man använda?
Hur ska träet behandlas?

Svar:
1. Det allra viktigaste innan Du börjar lägga parketten är att med fuktmätare mäta fukthalten i betongplattan. Det får inte finnas fukt kvar i betongplattan, den skall vara uttorkad. Du kan låna en sådan fuktmätare hos en golvläggningsfirma eller kanske byggmaterialfirma som säljer parkett. De kan även upplysa Dig om vilken % kvarstående fukt betongplattan får lov att ha.

Hur Du sedan skall lägga parketten kan ibland variera något beroende på vilken typ och fabrikat av parkett som Du väljer. När Du valt detta kan Du fråga fabrikanten eller läsa deras läggningsanvisningar.

2. Att välja panel är uteslutande en fråga om tycke och smak. Det går därför inte att ur husbyggnads- synvinkel rekommendera en speciell sorts paneltyp. Jag skulle föreslå att ni besöker några byggvaruhus och be någon där förevisa de olika paneltyper som finns på marknaden. Nästan all panel går att lasera eller måla.