Vattenburen värme eller elradiator på ovanvåning

Fråga:
Vi är i gång att bygga hus och har valt ett 1,5 planshus med vattenburen golvvärme på bottenplanet (101 m<sup>2</sup>). När vi tog upp valet av uppvärmning på ovanplanet (70 m<sup>2</sup>) så var el- radiatorer standard, och radiatorer med vattenburen elvärme kunde fås med ett tillägg på 9000:-. Då vi frågade säljaren om råd så svarade han att det är en smaksak, de flesta valde el- radiatorer, då de endast stod för “tillskottsvärmen” i huset.

Frågan till Er är om det är ekonomiskt försvarbart att välja vattenburen elvärme även på ovanplanet, eller är merkostnaden för uppvärmning med el- radiatorer marginell?

Svar:
Det mest vanliga är att välja el- radiatorer på övervåningen. Eftersom värmen stiger uppåt kommer värmen från undervåningen delvis att även värma övervåningen. Av den orsaken kan man säga att el- radiatorerna på övervåningen svarar för ”tillskottsvärme”.  Sedan kan man ju alltid räkna på den mest ekonomiskt lönsamma investeringen på lång sikt. Har man billig uppvärmningskälla till den vattenburna värmen, tex. vedeldning eller bergvärme, kanske det lönar sig att investera i vattenburna radiatorer även på övervåningen. Men, som sagt, det vanliga är att välja el- radiatorer på övervåningen.