Dolda fel

Fråga:
Vad gäller för dolda fel som härrör sig till tiden då de förra ägarna ägde huset. Kan jag som säljare hållas ansvarig gentemot en ny köpare för dolda fel som skulle kunna lokaliseras (om det nu ens är möjligt att göra?) till den perioden?

Som lekman och framför allt säljare tycker jag att det skulle vara bra om köparen tecknar en försäkring mot dolda fel , för om försäkringsbolaget ej anser att det är ett dolt fel så kan ju jag som säljare rimligtvis ej heller ställas ersättningsansvarig. För antingen är det ju ett dolt fel eller inte?

Vet Du några speciella försäkringar/försäkringsbolag som har dessa försäkringar och som Du skulle kunna rekommendera att köparen kontaktar om diskussionen uppstår?

Svar:
Ja, Du är som säljare ansvarig för dolda fel i 10 år. Så har Du haft huset i mindre än 10 år är Du ansvarig för de dolda fel som var under den förre ägarens resterande tid upp till de 10 åren.

Det borde rimligen vara så att om försäkringsbolaget inte anser att det är ett dolt fel så är det inte det. Detta får man utgå från. Och öppna fel ryms inom köparens undersökningsplikt. Det är därför en bra idé att teckna en försäkring mot dolda fel.

Alla försäkringsbolag har denna produkt att erbjuda så det är bara att be att få offerter från olika bolag för att se vad som ingår och vad premien är.